STICKSTORLEK

Vet du vilka stickor du vill använda men saknar det perfekta garnet? Här kan du få en överblick över vilka garner i vårt stora online-garnutbud vi rekommenderar efter de olika stickstorlekarna. Här tar vi som utgångspunkt efter stickning med enkeltråd. Är du inte rädd för att sticka med flera trådar samtidigt, kan du med fördel kike efter garn med tjockare storlek och kombinera dem till ett helt eget uttryck.

Visar 1–20 av 65 resultat

HITTA ETT BILLIGT GARNALTERNATIV

Letar du efter garn i en specifik stickstorlek? Då är det här du ska leta. Vi har sorterat en hel del av vårt garn efter vägledande stickstorlekar. Detta kan dock variera ganska mycket beroende på dina stickpreferenser.

VI ALLA STICKAR PÅ OLIKA SÄTT

Kom ihåg att vi alla stickar på olika sätt. En del av oss stickar löst, andra fast. Detta är viktigt och gör att du inte får fastna på den rekommenderade stickstorleken. Det kan svänga mycket, beroende på hur fast du stickar, men också beroende på vilket uttryck du vill skapa.

Oavsett om mönstret säger stickor 4 mm eller 8 mm rekommenderar vi alltid att du gör ett stickprov själv innan du påbörjar ditt projekt.

De rekommenderade stickstorlekarna är därför endast vägledande.

MIXA & MATCHA DITT EGET GARN

En riktigt spännande övning är att prova på att kombinera olika garner. Något magiskt händer när man kombinerar olika garner, färger, tjocklekar, uttryck och effekter. Det är ett helt universum i sig, som är värt att dyka in i.

Hittar du ett garn här som kanske inte riktigt passar önskad stickstorlek så kan du se om du har en tunn följetråd på lager som du kan prova att sticka med. En tråd som är mycket populär att använda är en fluffig mohairtråd.

VARFÖR ÄR STICKSTORLKEN SÅ VIKTIG?

Vad händer om stickfastheten inte är passar? En liten skillnad på bara en mask per 10 cm blir snabbt en skillnad på 5 cm i bredden på en genomsnittlig tröja i storlek medium. Det är därför det är så viktigt att matcha stickfastheten. Om du tycker att stickfastheten inte passar kan du göra tre saker:

Justera stickstorleken

Du kan överväga att sticka ett nytt stickfastehtsprov där du går upp eller ner i stickstorlek. Detta är en bra lösning om det inte är för stor skillnad i stickfastheten. Det kommer vanligtvis att vara skillnad mellan en enskild mask. Går du upp för mycket riskerar du att stickprovet blir för löst och slarvig. Går man drastiskt ner på stickstorleken blir provet för tätt.

Justera maskantalet

Ett annat alternativ är att justera antalet maskor i mönstret. Det är en bra idé om det är lite för stor skillnad mellan stickproverna. Tänk på att även justera antalet varv, för det räcker inte bara med att justera antalet maskor. Det går åt båda hållen.

Sticka efter en annan storlek

Om stickprovet är för stort eller för litet lönar det sig alltid att kolla om det kanske passar de andra storlekarna i mönstret. Till exempel, om ditt prov har fler maskor än vad du borde ha, betyder det att den slutliga modellen blir för liten. Du kan därför fundera på om du inte ska sticka i en större storlek. Ta fram miniräknaren och se vad din överskottsbredd skulle motsvara om du skulle sticka efter de olika storlekarna i mönstret. Det kan mycket väl vara så att du har tur och bara kan nöja dig med att sticka t ex medium istället för small som då blir litet ändå (pga för många maskor i stickprovet).

Rulla till toppen