GARNALTERNATIV

När du letar efter ett garnalternativ till ett mönster du blivit kär i, är det jättebra att ha en överblick över garn med matchande stickfasthet – du hittar det här! Hos Garnspecialisten varierar sortimentet alltid och även om vi älskar att slå upp maskor så lyckas vi tyvärr inte sticka prover på alla våra garnkvaliteter. I den här kategorin hittar du garnerna som vi har gjort stickfasthetsprover på. Det kan mycket väl finnas fler alternativ i vårt stora sortiment som vi bara inte hunnit sticka. Du är alltid välkommen att ringa eller skicka ett mail till oss för vägledning om ditt projekt.

Visar 1–20 av 41 resultat

GARNALTERNATIV TILL KÄNDA STICKMÖNSTER

Älskar du ett stickmönster men tycker att garnerna är lite för dyra? Har du hittat ett mönster där garnet inte längre finns? Skulle du vilja sticka en modell, men tycker att garnet är lite tråkigt, och skulle du vilja använda unikt garn med en spännande textur som ingen annan har? Då har du kommit till rätt plats – för garnalternativ. Hos Garnspecialisten hittar du läckra garnalternativ som matchar stickfastheten till ditt önskade mönster, till ännu bättre priser. Här kan du söka efter spännande garnalternativ sorterade efter stickfasthet, vilket ofta är den mest avgörande sökfaktorn.

VAD BETYDER GARNALTERNATIV?

Med garnalternativ menar vi helt enkelt en annan typ av garn (ett alternativ) jämfört med det garn mönstret föreslår. Vanligtvis kommer du att överväga fyra saker när du söker efter ett garnalternativ:

Stickfasthet
Material
Stickstorlek
Löplängd

Enligt vår uppfattning är stickfastheten den viktigaste faktorn när man ska välja ett garnalternativ. Om du matchar stickfastheten, är stickstorlek, löplängd och material desamma. Sedan kan du bara luta dig tillbaka och följa mönstret från punkt till punkt.

Nästa steg är att besluta om material. Är det en sommartopp? Då är kanske inte ullgarn det bästa alternativet. Är det garn med mohair som föreslås? Då kommer bomullsgarn att falla riktigt tungt om du väljer det som alternativ.

Material är också viktigt när man tänker på textur och visuellt uttryck. En bra idé är att sticka ett stickfasthetsprov för att kunna bedöma om du blir nöjd med resultatet.

Stickstorleken är inte så avgörande, eftersom vi alla stickar olika, och därför kan du justera stickstorleken upp eller ner efter stickfastheten och önskat uttryck. Prova dig fram och justera längs vägen.

Löplängden är viktig när du ska bestämma dig för hur mycket garn du ska köpa. 50g tunt mohairgarn går längre än till exempel 50g chunky ullgarn eller bomullsgarn. Så om modellen är stickad i tunn, luftig mohair, men du vill ha en ullversion, så måste du köpa flera gram ullgarn för att träffa rätt antal meter.

GARNALTERNATIV EFTER STICKFASTHET

I denna kategori har vi sorterat garn efter stickfasthet. Vi känner inte till stickfastheten för alla garn, och all stickfasthet kan inte följas till 100 %.

Vi säljer bara garnrester, som vanligtvis inte kommer från handstickningens värld. Det är alltså först när vi stickat ett prov som vi kan säga hur många maskor per 10 centimeter ger det. Och med den mängd garn vi får in genom dörren varje månad är det helt enkelt omöjligt att hinna sticka prover på alla våra rester.

Urvalet i kategorierna är därför inte uttömmande. Du kommer vanligtvis att kunna hitta flera garn baserat på andra kända faktorer som material eller löplängd.

STICKA ALLTID ETT PROV, INNAN DU GÅR I GÅNG

Vi stickar alla på olika sätt. Vissa stickare gillar en luftigare look, medan andra föredrar en tightare stickning. Stickfasthet är därför alltid vägledande och vi rekommenderar starkt att du stickar ditt eget stickfasthetsprov innan du sätter igång. Kom också ihåg att tvätta ditt prov. Vissa garner töjs ut efter tvätt, andra krymper lite.

Det kan vara så att samma garn finns i en, två eller tre olika garnkategorier. Detta för att vi har gjort stickproverna med en, två eller tre trådar. Detta skriver vi tydligt i produktbeskrivningen.

Om du är tveksam kan du alltid kontakta vår vänliga kundtjänst.