ALPACKAGARN

Här kan du se vårt utbud på billigt alpacka, baby alpacka och surialpackagarn online. Alpackaull kommer från alpackan som främst lever högt upp i Anderna, Peru. I dessa kalla regioner producerar alpackan en tjock ull, som är många gånger varmare än fårull. Den dyrbara unika ullen är fri från lanolin där fibrerna är mycket slitstarka. Väljer du alpackaull får du ett resultat med extra värme som dessutom kan hjälpa mot dåliga leder.

Visar alla 18 resultat

VAD ÄR ALPACKAGARN?
Alpackaull är ett lyxigt och mjukt material med många fina egenskaper för kläder i både stickning, virkning och vävning. Alpackagarn är tillverkat av ull från alpackan, ett djur som lever högt upp i de peruanska Anderna. Här har alpackan anpassat sig till det svala fjällklimatet och har därför extra varm päls. Jämfört med vanligt fårull så är alpackaullen mycket varmare.

Ull från alpacka är alltid mjuk men den allra finaste och mjukaste kvaliteten finns på alpackans mage och kallas baby alpackaull – även om den inte kommer från föl, vilket det annars skulle kunna indikera.
FÖRDELAR MED ALPACKAGARN
Alpackagarn skiljer sig som sagt från traditionella fårull, genom att vara både varmare och mjukare, samt att det värmer vid kyla och andas vid värme. Alpackan passar därför extra bra till stickade tröjor, västar, slipovers och filtar. Eftersom ullen är mycket varmare än andra ullfiber så är alpacka ett bra alternativ till dig som ska ha plagg till dåliga leder. Har du t.ex artros och problem med dina handleder så kan du med fördel virka eller sticka ett par handledsvärmare i alpackaull.

Om du är extra känslig för stickigt garn men ändå vill njuta av en varm tröja i naturfibrer så är alpacka ett jättebra garnalternativ. Här får du gott om värme och mjukhet, utan risk för att tröjan blir stickig.
ULLGARN FRI FRÅN LANOLIN
Lammull och fårull innehåller lanolin som gör ullen vatten- och smutsavvisande. Alpackor producerar inte lanolin och är därför lanolinfri. Om du är allergisk mot lanolin är alpackagarn därför ett bra val för dig.
BILLIGT ALPACKAGARN TILL MJUKA STICK- OCH VIRKPROJEKT
På denna sida hittar du Garnspecialistens urval av garn med alpacka. Det kan vara både rena alpackagarner, så som supermjukt baby alpacka eller suri alpacka. Suri alpacka är inte så vanligt men den är silkeslen, långhårig och innehåller mikroskopiska luftfickor, vilket gör garnet mycket lätt och behagligt varmt. Vi har även blandade garner med alpacka. Vårt sortiment varierar frekvent men du hittar ofta lätt blow-yarn med alpacka och klassiskt spunnet alpackagarn, som ev. blandas med andra ullfibrer. Det här är bra klifria garnalternativ till tillexempel mjuka och varma babystickade plagg eller kläder som du vill ha direkt på huden.
LÅT INTE GARN GÅ TILL SPILLO
Hos Garnspecialisten hittar du inte nyproducerat alpackagarn. Vårt uppdrag är att minska garnspillet genom att rädda överskottsgarn från den europeiska textilindustrin. När det kommer till alpacka kan det sägas vara extra viktigt att undvika garnspill och se till att alpackagarn inte slängs ut eller lämnas oanvänt. Alpackorna bidrar avsevärt till den globala uppvärmningen, på grund av deras utsläpp av metangas. Vi är därför glada över att kunna erbjuda garn med alpacka billigt och utan de miljökostnader som är förknippade med nyproduktion av de attraktiva fibrerna. Du är mycket välkommen att läsa mer om hållbarhet hos Garnspecialisten eller om du vill veta mer om vad garnspill innebär.

Rulla till toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.