AKRYLGARN

Akrylgarn är både mjukt, lätt att tvätta och ett extremt prisvärt garnalternativ. Här hittar du vårt garn av ren akryl och blandat garn. Akryl kan vara ett bra val om du inte gillar ull, om du vill ha ett veganskt garn eller letar efter ett billigt garn som är lätt att tvätta – kanske till en mjuk babyfilt.

Visar alla 7 resultat

VAD ÄR AKRYLGARN?

Akryl är ett syntetiskt material som ibland kan likna ull. När ull kräver mycket skötsel i förhållande till tvätt är akryl lätt att maskintvätta. Akrylgarn är också färgstarkt, lätt i vikt, allergivänligt och vanligtvis väldigt mjukt. En av de stora fördelarna med akrylgarn, vilket också förklarar dess stora spridning inom textil- och modeindustrin, är fibrernas styrka. Genom att lägga till akrylfibrer till naturmaterial förbättras hållbarheten och slitstyrkan avsevärt. På så sätt kan en liten andel akryl i ditt garn bidra till att ge din färdiga produkt en mycket längre livslängd. Det är inte bara bra för dig, utan speciellt också för miljön.

Även om det finns många bra saker att lyfta fram så delar akrylgarn vattnet. Vissa tycker att det är ett underbart och enkelt garn både att arbeta med och att använda. Andra är inte lika imponerade av akrylgarn och det kan bl.a beror på att huden får svårare att andas genom akryl, just för att det är ett syntetiskt material.

VEGANSKT GARNALTERNATIV

Eftersom akrylgarn är syntetiskt men ändå påminner om ull är det ett mycket bra val om du vill ha garn som inte kommer från djur. Med akrylgarn får du möjlighet att sticka, virka och väva lätta, varma och luftiga projekt. Utan att kompromissa med djuretiken och utan att behöva oroa sig för vare sig skonsamma tvättrutiner eller om den färdiga produkten kommer vara irriterande och klia mot huden. Akrylgarnets mjukhet och tvättbarhet gör det även lämpligt för t ex babyfiltar eller babytröjor. När allt kan gå i tvättmaskinen blir livet lite lättare för de nyblivna föräldrarna.

AKRYLGARN TILL TUFTNING

Hos Garnspecialisten hittar du inte bara akrylgarn i nystan, utan även på koner som blir perfekt att tufta med! Om du letar efter garn för tuftning är garnets egenskaper vad gäller tvätt och andningsförmåga kanske mindre relevanta och du fokuserar istället på färger och strukturer och priset. Ta en titt vår tuftnings-kategori, där finns det alltid något spännande. Vi har tjocka akrylgarn, både rena och blandade kvaliteter. Vi har både vanligt spunnet akrylgarn och även  fylligt bouclégarn, borstat garn och annat effektgarn som är mycket populärt i tuftningsvärlden.  Dessutom brukar vi ha ett urval av tunnare garn på koner med akryl, som kommer att fungera bra till maskinstickning.

ULLGARN MED AKRYL

En klassisk materialsammansättning för strumpgarn är en huvuddel av ull med en liten andel k0nstfiber, t.ex akryl. De flesta känner känner till att det är mycket slitage på strumpor. När du har provat att sticka strumpor av endast rent ull, kommer du snabbt inse att det inte var den bästa idén. Resultatet håller sällan mer än några kalla eftermiddagar på vardagsrumsgolvet innan hål slits. Syntetfibrernas slitstyrka är därför väsentligt för att kunna producera hållbara produkter som både är användbara och prisvärda.

Detta gäller även lätta och luftiga följetrådar tillverkade på t ex mohair eller alpacka. Här ger inte de fina ullfibrerna tillräckligt styrka för att det ska hålla under en längre tid, s¨därför är det en stor fördel att ha i lite konstfiber. En klassisk kombination är mohair och silke (silkmohair). Syntetiska fibrer som akryl kan ge samma egenskaper och utseende, fast till ett mycket lägre pris. Därför hittar du vanligtvis ett brett utbud av fluffiga och mjuka följetrådar till billiga priser hos Garnspecialisten. Vi är stolta över att kunna erbjuda vackert och slitstarkt garn och garnalternativ från textilindustrins överproduktion. Det är så vi alla kan njuta av handarbete och ta hand om planeten genom att göra ett mer hållbart garnköp.

Rulla till toppen