HÅLLBART GARN

Hos Garnspecialisten gör vi varje dag vårt bästa för att erbjuda dig garn av högsta kvalitet som har minsta möjliga påverkan på miljön – det är vårt uppdrag! Majoriteten av vårt garn är inte nyproducerat utan kommer från textilindustrin där det blivit över på grund av överproduktion och snabba modeförändringar. I denna kategori hittar du även garn som har tagits fram med extra omsorg för miljön. Om du letar efter garn tillverkat av återvunna fibrer, certifierade garn eller innovativa material så har du hamnat i rätt kategori.

Visar alla 6 resultat

HÅLLBART GARN

I vår kategori Hållbart garn förvarar vi de läckraste garnerna med den vackraste historien. Det är garn som är tillverkat av mer hållbart material eller tillverkat av återvunna fibrer.

Att garnet ingår i kategorin Hållbart garn behöver dock inte betyda att garnet är hållbart. För att kunna kalla en produkt hållbar krävs en livscykelanalys, där produktens livsresa från vagga till grav ses över. En detaljerad översikt över miljöpåverkan kopplad till produkten ska göras med hänsyn till allt från råvaror och utvinningsmetoder till energi, vatten, avfall och transporter och hur produkten omhändertas efter användning.

Väldigt få produkter kan definieras som hållbara. Och än så länge är det få garntillverkare som utför den här typen av analyser. Men det är allt fler som väljer att ta hänsyn till miljö, djurskydd och sociala faktorer i produktionen eller som går igenom den krävande processen för att få miljöcertifieringar för garnet. Och det vill vi lyfta fram i den här kategorin.

OEKO-TEX GARN

Oeko-tex-certifikatet är ett av världens mest kända varumärken för garn och textilier som är helt fria från skadliga ämnen. Med denna certifiering är du som konsument säker på att garnet är testat för mer än 300 olika hälso- och miljöskadliga ämnen. Därför är oeko-tex-certifiering också känd som ”förtroende för textilier”.

Att garnet är oeko-tex-certifierat behöver inte betyda att det är en ekologisk produkt. Det är dock fortfarande högkvalitativa varor och du kan därför trygg med att välja varor med oeko-tex-märkningen.

En liten bonus för dig är det bra priset på garnet. Eftersom vi köper garn textilindustrins överskottsproduktion kan vi sälja det till marknadens lägsta priser.

GARN AV ÅTERVUNNA FIBRER

En annan typ av hållbart garn du hittar i denna kategori är vår ”recy”-linje. Vi har ett antal produkter som bygger på återvinning av befintliga fibrer. Det kan vara både naturfibrer, men även syntetfibrer, som polyester. Man tar helt enkelt gamla fibrer/garn/textilier/ och spinner till nytt garn. Det är briljant och tar mer hänsyn till miljön. Tillexempel så har vi ett bomullsgarn gjort på gamla jeans.

MER MILJÖVÄNLIGA GARNALTERNATIV

Utbudet i denna kategori är inte det största, det är vi väl medvetna om. Här hittar du ENDAST garn som produceras med särskild hänsyn till t.ex. miljö, djurskydd eller sociala förhållanden.

Följande gäller alltså ALLA våra garner i HELA webbshoppen.

Alla våra garnleverantörer har hållbarhet högst upp på agendan. Det är en riktigt viktig parameter för oss när vi letar efter nya leverantörer av garn till dig. Det är viktigt för oss att de medvetet arbetar med hållbarhet i sin produktion.

Det kan vara många parametrar, inte nödvändigtvis bara framställning av garn i certifierat material. Det kan vara social hållbarhet, där de ser till att bönderna arbetar under goda och säkra förhållanden, eller så kan det vara djurskydd – att se till att till exempel merinofår är bekväma och att fibrerna är mulesingfria, det vill säga att fåren har inte exponerats för mulesing, vilket innebär att ett område av fåren som är angripet av larver skärs bort utan bedövning med vass sax eller kniv, varefter fåren får klara sig själv.

Många av våra leverantörer hittar nya sätt att återvinna rester eller oönskat sortiment, eller har utvecklat egna maskiner, som till exempel sparar på vatten, el eller fossila bränslen.

GARNKÖP MED OMTANKE

Hos Garnspesialisten säljer vi endast garn från textilindustrins överproduktion. Garn som annars skulle sluta som deadstock eller garnavfall.

Vårt koncept ”rädda garnet” bygger på en cirkulär ekonomi. Vi köper upp restlager från överproduktion och förlänger därmed garnets livslängd. När du köper garn av oss ger du det ett nytt liv och bidrar till att minska på garnspillet.

Våra leverantörer producerar i genomsnitt cirka 2 ton garnavfall årligen. Det är detta garn vi köper istället för att beställa nyproducerat garn. Du kan därför köpa garn hos oss med gott samvete.

BILLIGT GARN

Eftersom vi endast köper garn från textilindustrins överskottsproduktion, kan vi erbjuda marknadens absolut lägsta priser. Och vi tycker att du ska njuta av det också!

Rulla till toppen