#STOPPAGARNSPILLET

Garnspecialistens syfte är att stoppa väldens garnavfall. Varje år slängs mer än 1 miljon ton garn! Det tycker vi är meningslöst, både för planeten och för alla oss som älskar garn.

Att stoppa garnavfall är något vi jobbar för varje dag. Vi gör detta genom att:

  • Vi spårar överskottsgarn från textilindustrin och ger det nytt liv, i samarbete med våra kunder
  • Vi sprider budskapet om garnavfall och de problem garnavfall innebär

Här kan du läsa mer om vad garnavfall är och hur vi bekämpar det.

VAD ÄR ÖVERSKOTTSGARN?

Överskottsgarn är garn som produceras men kasseras utan att någon tjänar på det. Detta sker ofta på grund av överproduktion, vilket är ett växande fenomen inom textilindustrin. Överskottsgarn som du kan köpa hos oss kan betyda många saker, men de två vanligaste orsakerna
är:

  • Överproduktion (det har helt enkelt producerats för mycket av det garn som kunden önskade)
  • ”Fel” färg, tjocklek, form… som inte helt matchar kundens önskemål

Garnspecialisten spårar upp detta garn, transporterar hem det och ger det nytt liv hos våra kunder. Läs mer om vårt ”Rädda garnet-koncept”.

VAD BETYDER GARNSPILL?

Garnspill är benämningen på garn som produceras men inte säljs eller används, och som av en eller annan anledning kasseras. Till slut kastas det ut eller bränns.

Detta är ett växande problem inom textilbranschen, som systematiskt producerar för mycket garn för att försäkra sig om att ta det inte tar slut ifall det kommer utmaningar i processen (som små fel i färgningsprocessen eller tygproduktion). Detta är ofta en oundviklig del av processen, som utgår från kundens önskade scenario.

VARFÖR ÄR GARNSPILL ETT PROBLEM?

Varje år produceras mer än 100 miljoner ton garnfibrer globalt och en stor del av detta kommer från naturen (bomull, lin, ull…). Det går åt enorma mängder CO2, vatten och elektricitet i varje kilogram garn, och garnproduktion är en otroligt resurskrävande process.

Det är ingen hemlighet att textilindustrin idag står för mer än 10 % av de globala CO2-utsläppen. När garn går till spillo får det såklart stora konsekvenser för planeten.

Vår ståndpunkt är att allt garnspill ska räddas – av respekt för naturen och dess resurser. Vi ser ingen mening med att slänga perfekt fungerande garn som istället skulle kunna förvandlas till massor av fina och unika tröjor.

HUR MYCKET GARN SLUTAR SOM GARNSPILL?

Varje år hamnar mer än 1 miljon ton garn som avfall. Detta är garn som inte är något fel på, det producerades helt enkelt för mycket av det.

Vi samarbetar med utvalda fabriker i Italien och du kan därför se fram emot de läckraste materialen, som är handplockade direkt från catwalks! 

VAR KOM IDÉN FRÅN BAKOM GARNSPECIALISTEN?

Allt började på en semester i England redan 2016. Då var Garnspecialisten ”bara” en liten garnbutik med fokus på vävgarn.

Medan Zuzana Obel (grundaren av företaget) var på en rundtur i en vävfabrik såg hon en lastbil som kom körande för att hämta avfall. Och avfallet – ja, det var en jättestor container fylld med överskottsgarn, som skulle föras till soptippen. Detta var en vändpunkt för Zuzana och det var utifrån denna upplevelse som idén om ”rädda garnet” uppstod.

VAD GÖR GARNSPECIALISTEN FÖR ATT BEKÄMPA GARNSPILL?

Garnspecialisten säljer endast garn som kommer från överskottsproduktion inom textilindustrin. Det är garn som annars kasseras och så småningom hamnar på soptippen. Vi spårar detta garn och ger det nytt liv i händerna på våra kunder. På så sätt bidrar vi till att minska garnspillet i världen.

Tillsammans med fabrikerna och våra kvalitetsmedvetna kunder minskar vi garnspillet och ser till att det garn vi räddar kan ge glädje och nytta för de människor som vill ha läckert garn med god historia till låga priser.

Vi tar emot nya restpartier flera gånger i månaden. Vårt sortiment ändras ofta, och garnerna säljs endast så långt lagret räcker. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad ca. 4 gånger i månaden.

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT STOPPA GARNSPILL?

Som konsument har du ett stort inflytande på marknaden. Genom att göra mer hållbara val kan du bidra till att påverka marknadstrender. Genom att ställa frågor och högre krav som konsument kan du bidra till en mer hållbar värld.

Speciellt kan du påverka textilindustrin genom att träna handarbete – och sticka dina egna kläder istället för att köpa fabrikstillverkade kläder. Du är mer benägen att ta väl hand om kläder du har lagt ner tid och kärlek på. Åtgärda den om den går sönder, låta den gå i arv när den inte längre passar. Gå all-in på hållbart slow-fashion genom att sticka dina egna kläder av garn som annars skulle slängas. Och som tur är har vi mycket av det.

Hjälp oss att sprida ordet om garnavfall genom att använda våra etiketter eller på SoMe med följande hashtags:

  • #stoppagarnspillet
  • #garnspecialistense
Rulla till toppen