FILTNING

Här hittar du garn som lämpar sig för tovning och valkning. Vill du tova varma tofflor, mössor eller vackra vantar så ska du använda rent ullgarn från vårt sortiment.

Visar alla 4 resultat

BILLIGT GARN TILL TOVNING/FILTNING

Här hittar du garn som lämpar sig för tovning eller valkning. Man kan tova flera typer av material men det är med ullgarn man får riktigt bra resultat. Tovning betyder många saker. Du kan tova fibrer, garn eller färdigstickat/vävt tyg. Det finns också många sätt att tova på. Du kan till exempel torrfiltning, tova med nål eller våttovning i maskin. Hos oss säljer vi främst filtgarn, som du bl.a kan använda till vantar för att sedan tova/valka.

VAD ÄR SKILLNADEN PÅ TOVNING OCH VALKNING?

Tovning och valking blandas ofta ihop, trots att det är två olika saker. Här beskriver vi ett exempel på en bit stickad tyg som har tovat/valkat.

Valkning innebär att du har våtbehandlat en stickad tröja i t.ex. tvättmaskinen vid en temperatur som gör att ullgarnet filtats ihop något, men där man fortfarande kan se stygnen. Det här är ett enkelt sätt att behandla mössor, vantar eller babyfiltar, där du vill ha ett fastare plagg som håller formen, samtidigt som det är lätt och flexibel. Fibrerna får öppna sig mycket i processen och tovas enkelt ihop. Resultatet är ett lurvigt plagg som du fortfarande kan forma. Valkning av ullgarn funkar redan i 30-40 grader och i många fall även med silkegarn. Du kan använda dig av valkning på baby alpacka, kashmir eller merino vid centrifugering. Dock måste du måste räkna med en viss grad av krympning i processen (5-10%).

Tovning, eller filtning innebär att man våtbehandlar ett stickat projekt i mycket hög temperatur, vilket gör att fibrerna filtas ihop så att man inte kan se stygnen/maskorna. Du får som regel en bit tyg som är styv och man kan ev skära eller klippa i det utan att stygnen går upp. Du måste räkna med 30-40% krympning av tyget.

Det är väldigt populärt att filta/tova väskor, mössor, vantar ,iPhone- eller iPad-fodral.

Allt ullgarn går inte att tova. Superwash-behandlat garn kan till exempel inte tovas.  Prova dig fram på ett stickprov och notera krympning och temperatur längs vägen och hitta det sätt du tycker bäst om.

ATT TOVA ÄNDAR

Om du stickar med ullgarn kan du överväga att tova ihop ändarna istället för att göra knutar eller häfta ändarna i slutet. Det finns många sätt att tova ihop ändarna medan du stickar.

Du kan a) sätta ihop två trådar och rulla dem fram och tillbaka med blöta fingrar tills de tovas ihop.  b) sätta ihop två trådar och torrfilta dem (stick många hål genom båda trådarna) med hjälp av en tovnål.

Rulla till toppen