TUFTGARN

Har du också fallit för tuftning för dess kreativitet, snabbhet och frihet? Med vårt enorma urval av garn på koner och spolar kan du enkelt komma igång och skapa fantastiska kreaktioner med din tuftpistol eller punch needle. Här finns garn i alla tjocklekar och färger, samt effektgarn som pälsgarn och mycket annat som ger det härligaste liv och textur till din tuftning.

Visar 1–20 av 52 resultat

GARN TILL TUFTNING
Hos Garnspecialisten har vi ett av nordens största utbudet av tuftgarn på koner. Tuftning har blivit en allt mer populär handarbetsteknik eftersom det är roligt, enkelt och snabbt.
VAD ÄR TUFTNING?
Tuftning är en spännande handarbetsteknik som används för att göra vägg eller golvmattor, sittdynor, kuddar och väskor. Tuftat garn trycks in bakifrån men hjälp av en tuftpistol, genom tyg som är uppspänd på en ram. Tråden som trycks in liknar sedan små öglor eller klippta trådar som kan påminnas om rya.
VAD SKA ANVÄNDAS FÖR TUFTNING?
Du kan tufta manuellt, med en ”punch-needle”, eller med hjälp av en maskin, en så kallad tuftpistol. Dessutom ska du använda canvas i ram. Vid tuftning använder man ofta garn på koner, eftersom det står stabilt på golvet och inte rör sig vid tuftning.
När du är klar med ditt tuftprojekt kommer du vanligtvis att applicera ett tunt lager latex för att stabilisera arbetet så att det inte lossnar efter att du har klippt det.
VILKET GARN TILL TUFTNING?
Du kan tufta med vilken typ av garn som helst. Det finns inga restriktioner eller rekommendationer för material. Du kan tufta med alla växtfibrer och animaliska fibrer, men även syntetfibrer. Det viktigaste är vilket uttryck du vill ha. Om du tuftar mattor kanske du vill välja 100% ullgarn eller en blandning av ull och polyamid, vilket hjälper mot slitstyrkan.
Det finns heller inga begränsningar vad gäller tjocklek. Om garnet är för tunt kan du trä flera trådar genom din maskin.
Det är också roligt att experimentera med olika typer av garn.
Du kan tufta med vanligt 2-trådigt garn, men även med fluffigt garn, borstat garn, bandgarn eller pälsgarn. Bouclé-garn är särskilt trevligt eftersom det är mycket voluminöst och mjukt garn.

Rulla till toppen