OEKO-TEX strumpgarn (100g)

Produktinformation:

Material

New Zealand oeko-tex ull och nylon (se beskrivning för mer info)

LÖPLÄNGD per 50 gram

ca. 135 meter

Form

nystan à 100 gram

Pris ved 50 gram

17,50 kr

STICKNING

stickor 3-5 mm

kr 35,00

(17,50 kr / 50 g)

Produktinformation:

Material

New Zealand oeko-tex ull och nylon (se beskrivning för mer info)

LÖPLÄNGD per 50 gram

ca. 135 meter

Form

nystan à 100 gram

Pris ved 50 gram

17,50 kr

STICKNING

stickor 3-5 mm

Resurser som inte gått till spillo:

ca. 112 l vatten
ca. 2.959 kg CO2
ca. 0,8 KwH

När du köper Oeko-tex strumpgarn från Garnspecialisten hjälper du till att minska garnspillet. Garnet är en överskottsprodukt från textilindustrin.

OEKO-TEX STRUMPGARN FRÅN NEW ZEALAND

Läckert Oeko-tex strumpgarn med New Zealand ull, som säljs otroligt billigt! Det är en underbar blandning av ull från Nya Zeelands får och nylon. Garnet är oeko-tex garn och är mulesingfritt. Det kan kännas lite fast, men efter tvätt öppnar fibrerna upp sig och blir både mjuk och fluffig.

Garnet passar till varma strumpor men kan även enkelt användas till exempelvis en skön varm tröja eller kofta.

OBS!!! ULLINNEHÅLLET I GARNET

Strumpgarnet började som ett prototypprojekt. Det innebär att fabriken har experimenterat med olika innehåll av ull och nylon. Det är därför en skillnad i fördelningen av nyzeeländsk ull/nylon per färg. Här kan du se den exakta fördelningen:

 • Blå – 64% New zealand ull 36% nylon
 • Mörkröd – 88% New zealand ull 12% nylon
 • Pink – 75% New zealand ull 25% nylon
 • Gul – 75% New zealand ull 25% nylon
 • Mörkgrön – 72% New zealand ull 28% nylon
 • Ljusgrå – 51% New zealand ull49% nylon
 • Mörkgrå – 61% New zealand ull 39% nylon
 • Kolgrå – 45% New zealand ull 55% nylon

GRATIS MÖNSTER PÅ VÄRLDENS ENKLASTE MÖNSTER

Att sticka strumpor behöver inte vara komplicerat. Här är vår syn på världens enklaste strumpor, som stickas utan häl. På grund av den saknade hälen så kan du vrida på sockorna hur du vill. Börjar en sida bli lite sliten, är det bara att snurra strumpan åt ett annat håll!

gratis mönster på enkla strumpor

 • Storlek 36/37 (38/39) 40/41
 • Garnförbrukning: 1 nystan OEKO-TEX strumpgarn (100 gram, ca 270 m)
 • Strumpstickor 4 mm
 • Stickfasthet: 19 m på stickor nr 4=10 cm. Kontrollera alltid stickfastheten genom att sticka en provlapp!

Mönster:

Skaft och fot: Lägg upp 40 (44) 48 maskor, fördela maskorna på stickorna och sticka i resår (1 rät, 1 avig), totalt ca. 8-10 cm. Sticka sedan slätt runt tills strumpan har önskad längd (testa dem längs vägen), ca. 35 (40) 45 cm.

Tå: Varv 1: Sticka 8 (9) 10 maskor, sticka 2 maskor tillsammans, upprepa varvet. Du har nu 4 maskor mindre på stickorna, d.v.s. 36 (40) 44 maskor.

Varv 2: sticka alla maskor.

3:e varvet: sticka 1 maska mindre än förra, sticka 2 maskor tillsammans, upprepa varvet ut. Du har nu återigen 4 maskor mindre på stickorna.

4:e varvet: sticka alla maskor.

Fortsätt sticka varv 3 och 4 tills du har totalt 8 maskor på stickorna. Ta av garnet och dra det genom de återstående 8 maskorna och fäst änden. Sticka den andra strumpan på samma sätt.

Voila 🙂

Annars kan du t.ex. sticka ett par Sunday socks (från PetiteKnit) som ni kan se på bilden. Ett nystan räcker till ett par strumpor.

Det är väldigt individuellt hur tight du vill att din stickning ska vara. Vårt stickprov med stickor 3,5 mm ger ca. 20 maskor per 10 cm och med sticka 4 mm får vi ca. 19 maskor. Men kom ihåg att du alltid ska göra ditt eget stickprov innan du verkligen sätter igång med ett mönster.

Garnspecialisten har även ett urval av stickor, t.ex. Trippel bambu strumpstickor med kabel från NDLWRX. Det smarta med dem är att du kan nöja dig med 3 stickor. Maskorna fördelas på 2 strumpstickor med kabel, och 3:e strumpstickan stickas med. Det betyder att du bara har 2 “hörn”. Dessa stickor gör det enklare och snabbare att sticka ärmar, strumpor, vantar och babykläder.

Vad betyder OEKO-TEX?

OEKOTEX® Standard 100 är en produktcertifiering som ställer krav på innehåll av kemiska ämnen som är – eller misstänks vara – skadliga för vår hälsa.

Vad är mulesing?

Får som föds upp, särskilt i Australien eller Nya Zeeland, riskerar att bli smittade med spyflugor av klimatskäl. Spyflugorna slår sig ner i de varma, fuktiga och dåligt ventilerade hudvecken och lägger sina larver där.

Mulesing innebär att området angripet av larver skärs bort med vass sax eller kniv helt utan bedövning. Det lämnar fåren med några sår som inte behandlas vidare utan får läka av sig själva. Där det sedan bildas ärrvävnad kan hår eller ull inte längre växa. Området förblir slätt och utan hudveck, och håller sig därför borta från spyflugornas strålkastare.

Mulesingfri innebär att fåren inte har utsatts för denna behandling.

Billigt ullgarn

Vi har fått hem oeko-tex strumpgarn som restparti i 7 vackra färger och vi säljer det för 35 SEK för ett nystan med 100 gram garn, vilket motsvarar endast 17,50 kr/ 50g.

Hur tvättar jag handstickade strumpor?

Vi rekommenderar att du tvättar sockorna för hand med ulltvättmedel. Om du litar på din tvättmaskins ullprogram kan du självklart också välja den lösningen.

Se mer: Strumpgarn, ullgarn

Liknande produkter

document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() { var newsletterCheckbox = document.querySelector('#kl_newsletter_checkbox'); if (newsletterCheckbox) { newsletterCheckbox.checked = true; } });
Rulla till toppen