Italienskt merino (ca. 230g)

Produktinformation:

Material

100% merino

LÖPLÄNGD per 50 gram

ca. 150 m

Form

kon á 230g

Pris ved 50 gram

28,26 kr

STICKNING

stickor 4 mm (stickfasthet: 10 cm = 21 maskor)

kr 130,00

(28,26 kr / 50 g)

Produktinformation:

Material

100% merino

LÖPLÄNGD per 50 gram

ca. 150 m

Form

kon á 230g

Pris ved 50 gram

28,26 kr

STICKNING

stickor 4 mm (stickfasthet: 10 cm = 21 maskor)

Resurser som inte gått till spillo:

486 l vatten
7,2 kg CO2
2 KwH

Dette garn er et overskudsprodukt fra tekstilproduktionen i EU. Når du køber dette garn, er du med til at mindske garnspild.

MJUKT NATURGARN – ITALIENSKT MERINO

Här har vi ett mycket uppskattat och och prisvärt italienskt merino! Garnet är 4-trådigt, är mjukt men rustikt och finns i flera färger.

Italiensk merino är ett garn som håller formen extremt bra och som inte knottrar sig, även efter lång tids användning. Se till exempel bilden här på sidan av Cardi Cocoon från Anne Ventzel, som har använts nästan dagligen i ett år. inga tussar och koftan är fortfarande som ny. Koftan är stickad med 1 tråd italienskt merino med en följetråd i silk mohair. Scrolla ner för flermönsterförslag.

Merinogarn har ett bra fäste och är därför ett formbeständigt garn. Samtidigt är det ett ullgarn som du kan använda till många ändamål. Som stickgarn är det eminent, eftersom det har en stickfasthet på 21 maskor per 10 cm med stickor 4 mm. Det är ett riktigt snyggt garn till t ex tröjor och cardigans. Självklart kan du även använda det som virkgarn.

Garnalternativ till Cardigan No. 9

Vi älskar Cardigan No. 9 från My Favorite Things Knitwear. Vi gillar speciellt den vackra konstruktionen axelpartiet. Lea har stickat sin i Italienskt Merino tillsammans med Baby Alpacka Merino, båda i färgen kaffe (se bild i bildgalleriet högst upp på sidan). Hon har stickat den minsta storleken och har använt ca. 1,5 kon italiensk Merino och knappt två buntar Baby Alpaca Merino.

Garnalternativ – 21 maskor per 10 cm

Som redan nämnts är stickfastheten 21 maskor per 10 cm en stickfasthet som passar många populära stickmönster. Med Italienskt merino kan du sticka de populära mönstrena till en riktigt billig peng. 2 koner räcker till en hel tröja!

Stockholm Sweater

Med en tidlös design kan du med italienskt merino sticka en fin Stockholm Sweater från PetiteKnit.

September Slipover

Den här modellen är ytterligare ett förslag på en modell där du kan använda detta ullgarn som ett garnalternativ till ett av PetiteKnits mönster. September slipover stickas upp i slätstickning och här passar även garnets stickfasthet. Här ska du räkna med att använda cirka 250 g. Har du tur finns det tillräckligt med garn på 1 kon för det. Vi kan dock inte garantera det.

Sweater no. 15

Sweater No. 15  från My Favorite Things Knitwear är också ett riktigt bra bud på en modell där man kan slå stickfastheten i garnet även om det inte är slätstickat. En av våra kunder har stickat den i det här garnet och fått en riktigt snygg blus med fina snoddar av den.

Så garnet passar väldigt många modeller med en stickfasthet på 21 maskor i slätstickning. Utöver det passar den även till ett antal recept som använder andra sticktekniker än slätstickning.

Badger and Bloom

Blusen Badger and Bloom från Anne Ventzel kan stickas i dubbel italiensk merino, och mönstret finns för dam, barn och unisex.

Peacock Blusen

En av våra kunder har stickat en riktigt snygg variant av Peacock blusen från Le Knit i en tråd italienskt merino i färgen tapenade.

GRATIS MÖNSTER PÅ STICKAD FILT

gratis mönster filt gratis mönster garnspecialisten

Sticka dig varm med vårt gratis stickmönster på en riktigt läcker och mjuk ullfilt. Filten är enkel att sticka och stickas med stora stickor – ett snabbt tv-projekt! Mönstret finns här:

  • Storlek: ca. 110 x 140 cm
  • Stickförslag: Rundstickor 7 mm
  • Ca. 14 m = 10 cm i dubbel mosstickning på stickor 7 mm

GARN:

Ca. 900 gram ullgarn, som matchar stickfastheten och löplängden. Filten på bilden är stickad i dubbeltråd Italiensk merino (100% ull, 50g = ca 150 m) från garnspecialisten.se, tillsammans med 1 tråd tunn följetråd i mohair.

BESKRIVNING:

Lägg upp 162 maskor med dubbeltråd Italienskt merino (och eventuellt en tunn följetråd) på stickor 7 mm.

Sticka 14 varv resår (alltså 2 räta maskor och 2 aviga maskor). Arbetet mäter nu ca. 7 cm. Observera att de 162 maskorna inte är delbara med 4, d.v.s. att du alltid börjar och avslutar varvet med 2 räta m på rätsidan och 2 aviga m på avigsidan.

Sticka nu de första och sista 12 maskorna i resår, medan de mittersta 138 maskorna stickas i dubbel mosstickning. Det gör du såhär:

Varv 1: Sticka 2 räta m och 2 aviga m, upprepning 3 gånger ( = de första 12 maskorna), sticka sedan 2 räta m och 2 aviga m och upprepa totalt 34 gånger, 2 räta m (de mittersta 138 maskorna) sticka de sista 12 maskorna växelvis 2 aviga m och 2 räta m.

Varv 2: Sticka räta över räta och aviga över aviga.

Varv 3: Sticka 2 räta m och 2 aviga i upprepa totalt 3 gånger (de första 12 maskorna), sticka sedan 2 aviga m och 2 m, upprepa totalt 34 gånger, sticka 2 aviga m (de mittersta 138 maskorna) sticka de sista 12 maskor växelvis 2 aviga m och 2 räta m.

Varv 4: Sticka räta över räta och aviga över aviga.

Upprepa dessa 4 varv, tills ditt arbete mäter ca. 133 cm. Avsluta med 14 varv

resårstickning, så som du gjorde i starten.

Fäst alla ändar.

GRATIS MÖNSTER PÅ VIRKAD FILT

gratis virkmönster filt enkel gratis virkmönster nybörjare

Håll dig varm med vårt gratis virkmönster till en riktigt härlig och mysig filt i ull. Filten är enkel och snabb att virka med stora maskor – ett snabbt tv-projekt. Filten  Beskrivningen kommer här:

  • Storlek: Ca 90 x 160 cm

  • Virknål: 5 mm

  • Virkfasthet: ca 9 maskor i mönstervirkning x 10 cm

Garnåtgång

Ca 850 gr i ett ullgarn som passar virkfastheten och garnets löplängd. Filten på bilden är stickad i ca 600 g Italiensk merino (100 % merinoull, 50 gr = ca 150 m) tillsammans med dubbel följetråd i tunn mohair (ca 250 g).

Tekniken

Filten är virkad i ett slags maska som jag kallar för ”2-i-1-stolpe”. Det är en vanlig stolpe, men efter första genomdraget av tråden så gör man ännu en stolpe i samma ögla. Vi har gjort en video, där vi visar hur man virkar en ”2-i-1 stolpe”. 

Så här du:
1) Gör ett omslag om virknålen.

 2) Stick ner virknålen i nästa m räknat från virknålen.

 3) Gör ett omslag om virknålen.

 4) Dra igenom garnet så du har 3 öglor på virknålen.

 5) Gör ett omslag om virknålen.

 6) Dra igenom garnet så du har 2 öglor på virknålen.

 7) Gör ett omslag om virknålen.

 8) Stick ner virknålen i samma luftmaska.

 9) Gör ett omslag om virknålen.

10) Dra igenom garnet så du har 4 öglor på virknålen.

11) Gör ett omslag om virknålen.

12) Dra igenom garnet så du har 3 öglor på virknålen.

13) Gör ett omslag om virknålen.

14) Dra nu garnet igenom de två sista öglorna på virknålen. Du har nu virkat din första ”2-i-1-stolpe”.

Beskrivning:

  1.  Lägg upp 80 lm med alla trådarna (om du använder garnen i beskrivningen, annars det ullgarn du valt), på virknål 5 mm. Avsluta med 3 extra lm som utgör den första st på nästa v.
  2.  I den fjärde lm från virknålen virkar du din första ”2-i-1-stolpe”.
  3. Fortsätt sedan att virka ”2-i-1-stolparna” tills du nått den sista lm. Vänd arbetet och virka 3 lm som återigen utgör den första st.
  4.  Upprepa v 2 och 3 till önskad längd. Klipp av tråden, dra den igenom maskan på nålen och fäst alla trådar.

Filten är superlätt att virka och vi har även gjort en video på hur du gör virkstolparna.

Tvätta italienskt ullgarn

Vi rekommenderar att du tvättar för hand i max 30 grader. Väljer du att tvätta den i maskin måste du tvätta på låg temperatur och använda ett program avsett för ull. Tvätta antingen utan tvättmedel eller använd ett tvättmedel avsett för ull.

HANDLA ITALIENSKT MERINO FRÅN TEXTILINDUSTRINS RESTER

Hos Garnspecialisten kan du handla med ett bättre samvete eftersom vi endast handlar in garn från överskottsproduktion som annars hade slängts. Eftersom vi handlar med restpartier, kan vi samtidigt pressa ner priserna. För 230g vackert merinoull, betalar endast 130 kr / kon. En kon motsvarar ca. 4,5 nystan med en vikt på 50g.

tvätta garnspecialistens italienska merino

Se mer: merino, ull

Liknande produkter

document.addEventListener('DOMContentLoaded', function() { var newsletterCheckbox = document.querySelector('#kl_newsletter_checkbox'); if (newsletterCheckbox) { newsletterCheckbox.checked = true; } });
Rulla till toppen