ULLGARN

Här hittar du ett brett utbud på lyxigt och billigt ullgarn. Om du specifikt letar efter merino, kashmir, alpacka eller mohair kan du dyka in i kategorierna nedan. Letar du efter fårull eller lammull har du hamnat i rätt kategori. Ull är ett härligt material att arbeta med och hos oss kan du hitta garn i ren ull och blandgarn med ull.

Visar 1–20 av 64 resultat

BILLIGT ULLGARN ONLINE

Hos Garnspecialisten hittar du alltid billigt ullgarn i mohair, alpacka, merino och kashmir. Ull är ett naturmaterial som kommer från får, lamm och kameldjur. Med sitt naturligt förekommande innehåll av lanolin har ull inte bara bra isolering för att hålla dig varm, utan den har också en bra andningsförmåga. Ullgarn är därför ett formidabelt material för tröjor och strumpor. Vi har ett brett urval av ullgarn och du hittar oftast både den mjukaste extra fine merinon samt rustika garnalternativ, som passar perfekt till varma och robusta ytterplagg, långa koftor eller jackor. Du kan tryggt köpa ullgarn till ditt nästa projekt här på Garnspecialisten eftersom vi har både fasta priser och prisgaranti. Det gör att du alltid får det billigaste garnet av oss och att du inte riskerar att det garn du köper idag plötsligt kommer att kosta hälften så mycket imorgon.

STICKS ULLGARN?

Huruvida om ullgarn sticks är en fråga vi ofta får. Svaret är inte enkelt eftersom ullgarn är så många olika saker – och vi har alla olika trösklar för när vi känner kli. Om du är väldigt känslig för stick med ändå vill jobba med och använda ull kan vi rekommendera extra fine merino, kashmir och alpacka. I dessa material är ullfibrerna så fina och mjuka att de flesta kommer att uppleva dem som extremt mjuka mot huden. Om du inte tål ull eller lanolin, men vill göra dig en mjuk, varm och ullig tröja rekommenderar vi att titta på vårt urval av supermjukt akrylgarn och kombinera det med något av våra pälsgarn för ett lurvigt alternativ till mohairgarn utan ull.

DJURHÅLLNING OCH ÖVERSKOTTSGARN

När vi pratar om material, ullfibrer och garn som kommer från djur är det naturligt att fundera över hur djuren mår. Många är oroade över den potentiella användningen av mulesing på får. Det är en oro vi delar! Även om mulesing finns på vissa ställen i branschen är det lyckligtvis många ullproducenter som har gått bort från denna praxis och på Garnspecialisten är det en dialog vi värdesätter att ha med våra leverantörer. Garnet vi säljer är överskottsgarn från textilindustrin och inte nyproducerat garn. Det gör att garnet oftast inte kommer i små härvor med banderoller som informerar om garnets egenskaper, användning och certifieringar. Vår grundtanke är att det är bättre att använda det garn som redan finns i världen än att uppmuntra till överproduktion genom att köpa nyproducerat garn.

TJOCKT OCH TUNT ULLGARN FÖR MÅNGA ÄNDAMÅL

Vi har ullgarn i många olika tjocklekar. Ullgarn som passar stickor 4 mm och som har en stickfasthet på 21 maskor pr. 10 cm är ett perfekt garnalternativ till många av PetiteKnit’s vackra och populära mönster. Vi älskar att kombinera garner och sticka ihop flera trådar för ett unikt och levande uttryck. Om detta också är något för dig kan du med fördel dyka ner i våra många vackra garner i den tunnare änden av skalan. Här hittar du även strumpgarn för både handstickning och maskinstickning. Ullgarn lämpar sig även för färgning. Ofta hittar du ofärgat ullgarn i både rena och blandade kvaliteter. Om du kombinerar det med ett kit med syrafärger, har du allt du behöver för att experimentera med att färga ditt eget garn.

VÄLJ GARN EFTER EN BESTÄMD STICKFASTHET

Ibland kan det vara svårt att veta vilket garn som passar till det mönster du vill gå efter. Hos Garnspecialisten kan du enkelt köpa garn efter den önskade stickfastheten. Gå in på vår kategori Stickfasthet, så får du upp garn som är sorterat efter önskad stickfasthet.

RWS-ULL

Letar du efter ullgarn som är producerat med mer hållbara metoder? Då är RWS-certifierat garn ett riktigt bra val. RWS står för Responsible Wool Standard och är en internationell certifiering för hållbart ullgarn. Certifieringen har tagits fram i samarbete mellan ullproducenterna själva, textilindustrin och miljöorganisationer.

Ullgarn som är märkt med RWS kommer från producenter som säkerställer djurens välmående, miljö och biologisk mångfald. De ska leva upp till hårda krav när det gäller foder, rena stall, tillräckligt stora ytor, hållbar odling av ängsmarker och rättvisa arbetsvillkor för de anställda. Med RWS-certifierat garn kan du också vara säker på att fåren inte blivit utsatta för mulesing.

RWS-märkningen ska uppdateras varje år, så tillverkare måste regelbundet dokumentera att de uppfyller kraven.

MULESINGFRITT ULLGARN

Mulesing är en metod som ofta har använts i många varma länder med hög förekomst av spyflugor. Flugorna lever som parasiter på fårens bakdel och kan orsaka farliga och smärtsamma inflammatoriska tillstånd.
 
Mulesing uppstod därför för att undvika dessa attacker. Skinnet på lammryggen skärs bort med en kniv och när ärrvävnad bildas är området inte längre utsatt. Problemet är att metoden är smärtsam och kan ge permanent skada på fåret. Därför finns det en växande efterfrågan på mulesingfritt garn, eftersom många konsumenter fokuserar på djurens välmående och vill stödja en mer human ullproduktion. 
Rulla till toppen
Scroll to Top

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV

Uhh … du vill förmodligen inte missa läckra rester av garn till mycket låga priser? Håll dig uppdaterad ca. 4 gånger i månaden, så att du kan plocka garnet före din granne :-) Du kan avsluta prenumerationen när som helst.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.